Loading...
Ikona košíku Košík je prázdny 0 0.00
Loading
Košík je prázdny
Nakúpte ešte za   a budete mať dopravu zadarmo.

Ako pestovať hlivu ustricovú na klátiku a na slame

25.05.2022 13:23; Upravené: 04.06.2023 14:21

Sme národom hubárov a milujeme huby na všetky spôsoby, od rezňov až po vyprážané. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako možno pestovať hlivu ustricovú v domácich podmienkach.

Popis hlivy ustricovej

Hliva ustricovitá svojou farbou i tvarom pripomína väčšie ustrice, odtiaľ pochádza aj druhové pomenovanie. Klobúky sú v mladosti sklenuté s podvinutým okrajom, neskôr 5–25 centimetrov široké, vejárovité, hladké a pružné, okraj sa stáva ostrým. Sfarbenie je široko premenlivé od farby belavej, šedomodrej až k šedohnedej alebo hnedej.

Rastie od konca leta až do zimy, pri miernej zime často aj na jar, na živých alebo odumretých kmeňoch listnatých stromov, najmä na bukoch, vŕbach, orechoch, brezách, topoľoch alebo jarabinách. Pestuje sa aj umelo, priemyselne aj v domácich podmienkach.

Hliva ustricová je jedlá huba s všestranným použitím do hotových jedál aj na nakladanie do octu alebo sušenie. Je to vynikajúca surovina pre polievky a omáčky, dobre chutná aj konzervovaná v rôznych nálevoch a kombináciách so zeleninou. Bežne sa konzumujú iba klobúky húb, ale tuhé hlúbiky sa dajú usušiť a rozomlieť na tzv. hubový prášok, ktorý sa používa ako aromatické hubové korenie.

Pestovanie hlivy ustricovej na slame

Na pestovanie budeme potrebovať rezanú pšeničnú, ražnú alebo jačmennú slamu (nenapadnutú plesňami), vrecko z umelej hmoty (najlepšie sa osvedčilo varné vrecko na tlačenku) a sadru. Na pestovanie sa hodí najlepšie miestnosť so stálou teplotou 12–20°C s vysokou vzdušnou vlhkosťou, osvetlenou denným rozptýleným svetlom as možnosťou vetrania miestnosti.

Asi liter nadrobno narezanej slamy nasypeme do vrecka, pridáme čajovú lyžičku sadry a premiešame (prstami uzavrieť a celý obsah pretriasť). Do naplneného vrecka vlejeme čistú vodu tak, aby bola slama ponorená v celom svojom objeme. Vrecko zaviažeme povrázkom, postavíme do hrnca a zalejeme vodou, aby úväzok bol nad vodou. Varíme 1 hodinu.

Ak je po vychladnutí vo vrecku zvyšok vody, odrežeme dole roštek a necháme ju vytiecť. Vrecko otvoríme, nasypeme sadivo a opäť cez vatu v úväzku zaviažeme a pretrasieme.

Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup sadby hlivy, je dôležité vybrať overeného dodávateľa. Príde vám balíček s obilím naočkovaným mycéliom hlivy ustricovej. Sadbu od overeného dodávateľa zaobstaráte tu.

Vrecko s naočkovaným materiálom ukladáme do miestnosti bez priameho slnečného svetla, s teplotou okolo 20 °C. Mycélium v ​​substráte rastie najlepšie pri teplote 25 °C, ale substrát sa zahrieva a je nebezpečenstvo rozvoja plesní, preto ponechávame vrece pri nižšej teplote. Teplotu vo vnútri vrecka môžeme sledovať zapichnutím zaváracieho teplomera. Teplota nikdy nesmie prekročiť 29 °C! V dobre uzavretom vrecku obsah nevysychá, nepridávame preto do substrátu vodu. Doba prerastania mycélia slamou končí za 2-4 týždne.

Plodnice zbierame vykrútením zo substrátu. Zvyšky hlúbikov odstráňte, aby nedošlo k plesniveniu. Potom necháme substrát odpočívať 7-10 dní pri teplote 20 °C. Následne potľapkáme rukou, porosíme vodou, schladíme a uložíme na plodenie do priestoru.

Pestovanie hlivy ustricovej na klátiku

Budeme potrebovať čerstvo porazený zdravý kmeň živých listnatých stromov (topoľ, osika, orech, a iné) s priemerom 15 - 20 cm. Ďalej PE vrece, parafín alebo štepársky vosk.

Kmeň s kôrou narežeme na dĺžku 20 - 50 cm (kratší kmeň skôr prerastie podhubím). Na jednom konci kmeňa odrežeme plátok (koliesko) s hrúbkou 2–3 cm. Alebo môžeme zvoliť druhý variant, a to že do kmeňa vyvŕtame otvory s priemerom 12-15 mm.

Vrecko so sadbou otvoríme, sadivo vyberieme do misky, kde ju rozdrobíme na jednotlivé častice. Na hornú reznú plochu stojaceho kmeňa nasypeme sadivo (celé balenie), priklopíme kolieskom a pripevníme klincom. Alebo v prípade druhého variantu, otvory vytvorené v kmeni sadivom naplníme a pokvapkáme parafínom alebo štepárskym voskom. Takto naočkovaný kmeň vložíme do PE vreca, ktorý zaviažeme povrázkom tak, že do úväzku vložíme kúsok vaty alebo zmotok buničiny, aby klát mohol dýchať.

Najvhodnejší čas na prípravu klátu je počas jesene a zimy. Klátik môžeme, samozrejme, pripraviť aj počas jari či skorého leta. Premiestnenie von vykonávame na jar, v lete alebo v skorej jeseni.

Naočkovaný kmeň uložíme vo vreci na miesto, kde sa teplota pohybuje okolo 25 °C. Doba prerastania je 2–4 mesiace. Prerastený kmeň vyberieme z vreca a osadíme von do pôdy. Toto robíme v teplej časti roka. Klátik zakopeme do zeme tak, aby 2/3 boli v pôde a 1/3 nad povrchom. Vyberáme tienisté miesto s vlhšou pôdou. V mieste však nesmie byť vysoká hladina spodnej vody, pretože podhubie pod vodou v krátkom čase umiera. V čase sucha okolie kmeňa zalievame a pôdu udržiavame vlhkú.

Trsy plodníc zbierame vždy celé bez ohľadu na to, či sú v trse ešte malé plodničky. Zberáme vždy vylomením trsu z pňa. Zozbierané trsy plodníc rozdelíme na podnos a očistíme.