Loading...
Ikona košíku Košík je prázdny 0 0.00
Loading
Košík je prázdny
Nakúpte ešte za   a budete mať dopravu zadarmo.

Recept na mexické Chili con carne

08.02.2023 19:09; Upravené: 21.02.2024 01:25

Máte radi strukoviny a neviete, čo dobrého by ste si z nich uvarili? Máme pre vás ľahký recept na mexické fazule, ktorý bude určite chutiť nielen milovníkom štipľavých pokrmov. Jednoduchá a rýchla príprava zavŕšená pomalým varom je ideálna kombinácia pre skvelý výsledok.

Suroviny na Chili con carne

  • 500 g hovädzieho mletého mäsa (ja som skúsil aj mix hovädzieho a bravčového a tiež je to veľmi dobré),
  • 2 cibule,
  • 1 červená paprika,
  • 1 plechovka drvených rajčín,
  • 2 plechovky červených fazulí,
  • 1 hrnček kukurice (lepšia než sterilizovaná je mrazená),
  • 120 ml červeného vína,
  • 2 kocôčky horkej čokolády,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžička mletej rasce,
  • 1–2 chilli papričky (čerstvé alebo sušené),
  • 1 lyžica sladkej papriky,
  • 1 lyžička soli,
  • 2 lyžice repkového oleja,
  • čierne mleté korenie.

Recept na mexické Chili con carne
Mexické Chili con carne (Autor: Zapardrobnych.sk)

Postup prípravy Chili con carne:

1️ Cibuľu nakrájajte najemno a nechajte zosklovatieť na rozpálenom oleji.

2️ Pridajte mleté mäso a dôkladne ho z všetkých strán prudko orestujte.

3️ Poriadne okereňte a pridajte na pásiky pokrájanú papriku, nasekaný cesnak, nadrvené alebo najemno nakrájané chilli, rascu, papriku a lyžičku soli.

5️ Premiešajte, podlejte vínom, krájanými rajčinami a 500 ml vody a povarte do zmäknutia. U mletého mäsa stačí asi 30 minút, aby sa chute pekne prepojili, u predného hovädzieho (krku) potom platí, že čím dlhšie, tým lepšie.

6️ Priebežne kontrolujte či je v hrnci (alebo panvici) dostatok tekutiny.

7️ Na záver pridajte čokoládu, scedené fazule a kukuricu. Nechajte ešte pár minút prehriať a podávajte.

Tip!

Servírujte len tak s chlebom, varenou ryžou alebo, hoci aj s kukuričnými plackami a čerstvým koriandrom.

Ak to preženiete s chilli, môžete to zachrániť pridaním kyslej smotany alebo zemiakov.

Mleté mäso je síce rýchlejšie na prípravu, ale omnoho výraznejšiu chuť a lepšiu šťavu získate použitím hovädzieho krku nakrájaného na rezance. Varenie potom môžete urýchliť použitím tlakového hrnca, samotná príprava vám aj tak vezme len pár minút a dobu varenia si s ním skrátite zhruba o polovicu.

Chili con carne je najlepšie na druhý deň, keď sa po rozležaní krásne prepoja chute.

Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.