Loading...
Ikona košíku Košík je prázdny 0 0.00
Loading
Košík je prázdny
Nakúpte ešte za   a budete mať dopravu zadarmo.

Recept na jablkový závin (štrúdľa)

08.05.2023 14:10; Upravené: 21.02.2024 01:14

Ingrediencie na cesto:

  • 600 g polohrubej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 2 ks žĺtkov
  • 50 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 250 g masla

Ďalej budete na prípravu jablkového závinu potrebovať:

  • 2 kg jabĺk
  • cukor
  • škoricu
  • maslo na potretie

Postup prípravy jablkového závinu:

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie a pripravíme si kvások.
  2. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtky, premiešame a pridáme rozpustené maslo.
  3. Pridáme múku a vypracujeme vláčne cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 minút odstáť.
  4. Medzitým si olúpeme a nastrúhame cca 2 kg jabĺk.
  5. Z každého bochníčka vyváľame na pomúčenej doske placku, na ktorú nasypeme a rozotrieme trošku strúhanky (prípadne kokosu), na ňu rozložíme nastrúhané jablká, tie posypeme cukrom a troškou škorice.
  6. Stočíme v závin, dáme na plech, potrieme rozpusteným maslom a necháme ešte 30 minút kysnúť na plechu.
  7. Pečieme na 160 stupňov asi 35 – 40 minút. Počas pečenia môžeme záviny ešte potrieť rozpusteným maslom.

Jablkový závin
Jablkový závin pred pečením (Autor: Zapardrobnych.sk)

Jablkový závin
Jablkový závin po upečení (Autor: Zapardrobnych.sk)

Tím Zapardrobnych.sk praje dobrú chuť.