Loading...
Ikona košíku Košík je prázdny 0 0.00
Loading
Košík je prázdny
Nakúpte ešte za   a budete mať dopravu zadarmo.

Ako vybrať gril: Sprievodca výberom grilu

05.06.2023 11:00; Upravené: 08.02.2024 01:40

Hlavná grilovacia sezóna sa pomaly blíži. Tým pádom prichádza čas na sprevádzkovanie grilu po zime. Ak však zatiaľ žiadny nemáte, ale radi by ste si v lete posedeli s rodinou alebo priateľmi pri poriadnej grilovačke, môže vám prísť vhod tento článok, v ktorom sa dozviete užitočné informácie týkajúce sa výberu nového záhradného grilu a zároveň zistíte aj niečo málo o najčastejšie používanom grilovacom náčiní, ktoré by nemalo chýbať v správnej výbave na grilovanie. 

Ako vybrať záhradný gril

Ešte než sa pustíte do výberu konkrétneho typu a modelu grilu, by ste sa mali zamyslieť nad niekoľkými zásadnými otázkami, ktoré sú nevyhnutné pre to, aby ste si zadovážili taký gril, ktorý bude najviac vyhovovať vašim potrebám.

Je teda dôležité poznať odpovede na tieto otázky:

  • Aký veľký máte rozpočet určený na zaobstaranie nového grilu?
  • Kde a, ako často máte v pláne a grilovať?
  • Aké množstvo jedla budete chcieť na grile bežne pripravovať?

Existuje totiž nespočetné množstvo rôznych, nielen záhradných grilov a človek vyberajúci si svoj prvý gril, sa v celej ponuke môže jednoducho stratiť, pokiaľ nebude presne vedieť, čo hľadá a, čo potrebuje. 

Gril vyberajte podľa týchto parametrov

Akonáhle sa vydáte do obchodu alebo sa začnete brodiť ponukou e-shopov, mali by ste vedieť, že by ste sa mali pozerať predovšetkým na údaje týkajúce sa veľkosti, materiálov a zdroja tepla. Dnes už nie je nutné pri grilovaní zapaľovať oheň, existujú aj iné varianty, pri ktorých z grilu neuniká dym, ktorý môže byť niekedy dosť nepríjemný. Najmä ak bývate v byte a nemáte záhradu alebo iný vonkajší priestor, kde by ste mohli grilovať, zaobstaranie grilu na drevené uhlie by nebola tá najlepšia voľba. V takom prípade sa javí ako lepšie riešenie, siahnuť po elektrickom grile, z ktorého pri príprave jedla nešľahajú plamene ani nevyletujú iskry. S elektrickým grilom tak môžete grilovať kľudne aj v interiéri alebo, hoci na balkóne. 

Niekto však môže namietnuť, že príprava jedla na elektrickom grile nemá tu správnu atmosféru. Keď máte veľkú záhradu, pripadá do úvahy plynový gril či gril na drevené uhlie. V týchto prípadoch však musíte počítať s tým, že na každé grilovanie budete musieť obstarať palivo pre gril. 

Ku grilom je bežne dodávané aj rôzne príslušenstvo, ktoré má za úlohu zjednodušiť proces prípravy jedla. Zaujímajte sa preto aj o to, čo všetko, okrem grilu samotného, pri kúpe dostanete. Pokiaľ sa napríklad rozhodnete pre gril na drevené uhlie, môže vás u niektorých predajcov potešiť fakt, že k nemu dostanete hneď aj vrece s dreveným uhlím zadarmo. 

Ako vybrať elektrický gril

Medzi nesporné výhody elektrických grilov patrí ich jednoduchosť a možnosť používať ich prakticky kdekoľvek, kde je prístup k elektrickej energii. Okrem toho, na rozdiel od zariadení na tuhé palivá, ponúkajú možnosť instantne regulovať teplotu počas prípravy jedla tak, ako práve potrebujete. 

Bežne sa predávajú dve hlavné varianty elektrických grilov - stolový a sa stojanovou konštrukciou. Ak sa rozhodnete pre stolový, môžete očakávať veľmi kompaktné zariadenie, ktoré nezaberá zbytočne veľký priestor. Sú vhodné najmä na prípravu menšieho množstva porcií, pretože často ide o menšie zariadenia, ktoré nedisponujú tak veľkou plochou pre grilovanie. 

Pri výbere elektrického grilu sa zamerajte predovšetkým na:

  • materiál grilovacej plochy
  • príkon
  • typ 
  • vybavenie
  • funkcie

Elektrických grilov existujú 4 hlavné typy - kontaktný, stolový, vonkajší a raclette grily. 

Kontaktné grily sú jednoznačne najobľúbenejšou voľbou medzi spotrebiteľmi, pretože dokážu pokrmy pripravovať rovnomerne z oboch strán. Je to tak možné z dôvodu, že sú vybavené dvomi ohrevnými telesami, medzi ktoré sa umiesťuje jedlo určené na grilovanie. Tento typ grilu si poradí s prípravou prakticky akéhokoľvek pokrmu od mäsa až po zeleninu. 

Stolové grily sú vhodné na prípravu pokrmov priamo v interiéry domácnosti, prípadne na terase. Jednoducho ich položíte na stôl, zapojíte do elektrickej siete a môžete začať grilovať. I keď ide o skladné zariadenia, mnohokrát ponúkajú celkom veľkú grilovaciu plochu, na ktorej môžete pripraviť jedlo aj pre viac ľudí.

Vonkajšie grily sú vhodné na grilovanie vonku, pretože sú bežne z výroby vybavené stojanom, na ktorom sú umiestnené. Odpadá tak nutnosť vyťahovať von stôl alebo inú plochu, na ktorú by ste gril položili. Tento typ elektrického grilu býva taktiež bežne vybavený poklopom, vďaka ktorému sa jedlo rýchlejšie pripravuje. 

Raclette grily sa od ostatných líšia grilovacou plochou, ku ktorej sú navyše pripojené panvičky, takže na nich môžete oddelene pripravovať rôzne špecifické druhy pokrmov v jeden moment. Často sú tieto panvičky využívané napríklad na syry alebo omáčky. 

Ako vybrať gril: Sprievodca výberom grilu
Elektrický gril

Ako vybrať plynový gril

Rovnako ako elektrický gril, je plynový gril rozpálený a pripravený na prípravu pokrmov prakticky okamžite. Taktiež na nich počas prevádzky môžete regulovať teplotu tak, ako budete práve potrebovať. Od elektrického grilu sa však odlišuje tým, že je potrebné zabezpečiť preň palivo uložené v propán-butánových fľašiach. To je výhoda a zároveň aj tak trochu nevýhoda. Plynový gril môžete používať aj na miestach, kde nie je zavedená elektrina, napríklad na chatách či chalupách v odľahlejších oblastiach. Musíte byť však viac opatrní, hlavne z dôvodu používania propán-butánových fliaš, ktoré je nutné skladovať vo vhodných podmienkach, a tak, aby v žiadnom prípade nedošlo k ich poškodeniu. 

Pri výbere plynového grilu sa zamerajte na:

  • materiál jednotlivých komponentov grilu
  • možnosť dostatočnej regulácie teploty
  • výkon plynových horákov
  • vybavenie

Aj plynové grily môžete obstarať v niekoľkých rôznych prevedeniach. Najčastejšie sa stretnete s grilmi s plynovou náplňou, lávovými plynovými grilmi a RBS grilmi.

Grily s plynovou náplňou sú obľúbenou voľbou zákazníkov hlavne preto, že ide o najkompaktnejšie riešenie z plynových grilov, ktoré si môžete vziať aj so sebou napríklad niekam do prírody. Musíte však počítať s tým, že pri takomto grile sa budete musieť uspokojiť s nižším výkonom, pretože je spravidla vybavený len jedným horákom. 

Lávový gril je špecifický tým, že na grilovanie sú používané lávové kamene, ktoré pripravovaným pokrmom dodávajú špecifickú chuť a zároveň sa rovnomerne zahrievajú a tým pádom uľahčujú grilovanie. Značnou nevýhodou je však to, že kamene je nutné po určitej dobe vymieňať, pretože pri grilovaní nasávajú tuk, ktorý môže pri viacnásobnom použití tých istých lávových kameňov vyvolávať nepríjemný zápach a nepriaznivo ovplyvňovať chuť pripravovaného jedla. 

RBS gril má jednu značnú výhodu. A tou je umiestnenie horákov po stranách grilu na rozdiel od klasického umiestnenia v spodnej časti. Vďaka tomu nedochádza k spaľovaniu kvapkajúceho tuku z mäsa priamo na horáky, čo nespôsobuje nepríjemný zápach a dym. I keď sú horáky umiestnené po stranách grilu, dochádza k lepšej distribúcii tepla vďaka ich kovovému alebo keramickému materiálu. 

Nevýhodou plynových grilov môže byť to, že sú spravidla horšie skladné než elektrické grily a musíte tak počítať s väčším priestorom na umiestnenie grilu, keď ho práve nebudete používať. Niekoho môže tiež odradiť vyššia obstarávacia cena, ak však plynový gril budete často používať, v konečnom dôsledku bude jeho prevádzka lacnejšia v porovnaní s grilom na drevené uhlie. 

Ako vybrať gril: Sprievodca výberom grilu
Grilovanie s plynovým grilom

Ako vybrať gril na drevené uhlie?

Grily na drevené uhlie patria k najlacnejším a súčasne asi najobľúbenejším riešením na grilovanie. Oproti elektrickým a plynovým grilom však majú značnú nevýhodu. Tou je nutnosť čakať na rozpálenie grilu o dosť dlhší čas a zároveň je nutné prikladať do grilu drevo alebo brikety, aby nepoklesla teplota. S tým súvisí aj to, že teplota sa dá obtiažne regulovať a nie je možné ju instantne meniť otočením ovládania ako u dvoch predchádzajúcich typov grilu. 

I keď obstaranie nového grilu na drevené uhlie nevyjde vo väčšine prípadov na toľko peňazí, je potrebné počítať s tým, že na každé grilovanie bude nutné si pripraviť vopred dostatočné množstvo dreva či brikiet. Pri používaní tohto typu paliva tiež vzniká popol a väčšie množstvo nečistôt, od ktorých je nutné celý gril pravidelne čistiť. 

Niektoré grily na drevené uhlie je možné použiť aj ako malú udiareň. Pri tomto spôsobe prípravy mäsa se hodí mať vlastný alebo zabudovaný teplomer na grilovanie, vďaka ktorému budete mať neustály prehľad o teplote mäsa v grile. 

Keď budete vyberať gril na drevené uhlie, zamerajte sa na: 

  • odvetrávanie pre dostatočné prúdenie vzduchu 
  • prítomnosť zabudovaného teplomeru
  • typ poklopu grilu

I keď výhody elektrických a plynových grilov sú zrejmé, niektorí ľudia preferujú grily na drevené uhlie z dôvodu špecifickej chuti pokrmov, ktorú počas prípravy na tomto grile získajú. 

Ako vybrať gril: Sprievodca výberom grilu
Gril na drevené uhlie

Grilovať nemusíte iba doma 

Vyššie sme sa zaoberali hlavne klasickými záhradnými grilmi, ktoré sú často robustné a často aj ťažké. Ide o zariadenia, ktoré nie je úplne jednoduché prepravovať. Mali by ste však vedieť, že existujú aj také riešenia na grilovanie, ktoré si jednoducho môžete vziať so sebou napríklad, aj na cestovanie. Taký cestovný gril môžete rozložiť prakticky kdekoľvek a užiť si grilovanie aj na rôznych netradičných miestach. 

Na cesty sa hodia predovšetkým cestovné plynové grily a cestovné grily na drevené uhlie. Našťastie sa dajú zohnať také typy grilov, ktoré sú priestorovo nenáročné. Taký skladací gril určite ocení nejeden milovník cestovania. 

Užitočné grilovacie príslušenstvo umocní zážitok z grilovania

Grilovanie každopádne nie je iba o grile samotnom. Áno, je to to hlavné, bez čoho sa len tak nezaobídete, ak však chcete svoje grilovanie posunúť na ďalší level, je vhodné zamyslieť sa nad ďalším vybavením a príslušenstvom, ktoré nie je na škodu počas grilovania používať. 

Aby ste počas prípravy grilovaných špecialít vyzerali ako pravý profesionál, bude sa vám hodiť nejaká z grilovacích súprav. V nej bežne nájdete nástroje, ktoré vám jednak pomôžu pri grilovaní samotnom a po skončení prípravy jedla s nimi môžete očistiť gril, aby bol pripravený na ďalšiu akciu. Súprava náčinia na grilovanie síce nie je nutnosťou, avšak s jej použitím sa grilovanie stáva o niečo zaujímavejšie. 

Grilované pokrmy je taktiež príjemné zapiť nejakým chutným nápojom. Na Slovensku je tou zjavne najčastejšou voľbou pivo. Piť ho z fľaše alebo plechoviek je pomerne rozšírená záležitosť, každopádne štýlovejším riešením môže byť domáci výčap na pivo, z ktorého si bude môcť každý z hostí načapovať, kedykoľvek bude chcieť. Pri domácich grilovacích párty to nie je štandardné vybavenie, takže si môžete byť istí, že s ním vzbudíte pozornosť. 

A, čo by to bolo za grilovanie bez pokrmov ochutených špeciálnymi marinádami? Ak by ste radi poriadne vylepšili chuťovú stránku pripravovaných jedál, ide o jasnú voľbu. Existujú rôzne druhy marinád s rôznymi príchuťami, okrem klasickej marinády však môžete aj trochu zaexperimentovať a vyskúšať napríklad sladkú & korenistú marinádu alebo medovú marinádu

Niekedy sa môže stať, že na rošte grilu budete chcieť pripravovať jedlo, ktoré by kvôli svojej veľkosti mohlo prepadávať dole. Tomu sa dá predísť použitím teflónovej podložky na grilovanie

Ako vyčistiť gril?

Aby ste si každé ďalšie grilovanie mohli naplno užiť, je potrebné venovať čas aj čisteniu grilu. To je vhodné vykonať hneď, akonáhle gril vychladne. Na všetkých typoch grilov je potrebné dôkladne očistiť rošt alebo grilovaciu plochu od mastnoty. To isté vykonajte aj na konštrukcii, na ktorú sa počas grilovania dostali nečistoty. Čistenie sa dá urobiť pomocou bežne dostupných prostriedkov, pokiaľ by však bol najmä rošt grilu veľmi znečistený, môžete skúsiť použiť kameň na čistenie grilu, ktorý si poradí aj so znečistením, ktoré je len obtiažne odstrániť. U grilov na drevené uhlie tiež po vychladnutí vysypte popol.

Ako rozpáliť gril?

Pri elektrických a plynových griloch nie je potrebné zbytočne čakať a po jednoduchom otočení príslušného ovládania môžete ihneď grilovať. Ak však budete používať gril na drevené uhlie, niekedy môže byť zložitejšie rozpáliť ho na potrebnú teplotu. A fúkať do ohňa ústami, aby sa viac rozhorel, nemusí byť každému úplne príjemné. Lepšie je vziať do ruky rozfukávač grilu, na ktorom stačí otáčať kľučkou a malá turbína sa už o rozfúkanie ohňa postará.